MVO-Beleid

MISSION STATEMENT Café-Restaurant-Slijterij "De Gouden Leeuw BV" (hierna De Gouden Leeuw)

De directie van De Gouden Leeuw exploiteert een eigentijdse onderneming die alle horeca facetten dekt. Wat uw wensen ook zijn, alles wordt er aan gedaan deze te verwezenlijken. Ook in ons MVO-beleid ( Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ) proberen wij zoveel mogelijk rekening met alles en iedereen te houden.

De Gouden Leeuw kiest hierdoor in haar MVO-beleid voor de Triple P-benadering:
                         People (sociaal-ethisch)
                         Planet (milieu)
                         Profit (economisch)


I PEOPLE

Binnen een horecaonderneming behoort zorg voor gasten tot een van de kerntaken. Enerzijds zorgen wij voor externe betalende gasten, anderzijds voor interne gasten (onze medewerkers en toeleveranciers). De mens vormt het kapitaal van de onderneming.

Personeelsbeleid
De Gouden Leeuw biedt vele mogelijkheden: zowel voor onze gasten als voor de medewerkers. We vinden het oprecht mooi om medewerkers op een hoger plan te tillen. Dat doen we op verschillende manieren. Puur praktisch door kennisoverdracht van ervaren medewerkers op nieuwe d.m.v. training on the job aan de hand van een inwerkplan.

Maar ook externe branche gerelateerde scholing is mogelijk en wordt door De Gouden Leeuw bekostigd (training off the job). Zo kunnen koks een opleiding tot leermeester volgen, vergroot onze administrateur haar kennis door o.a. seminars bij te wonen en zijn er cursussen voor leidinggevende om hun management-skills te verhogen.

Bedieningsmedewerkers worden opgeleid om zowel in het restaurant als in de banqueting (zalen) te kunnen werken. Hiermee bieden we afwisseling in de werkzaamheden aan en voorkomen dat er een tunnelvisie ontwikkeld wordt, hetgeen een hecht teamverband bevordert en tevreden medewerkers oplevert . Hetzelfde geldt voor de koks: zij zijn na het inwerkplan te hebben voltooid, inzetbaar in alle twee de keukens waar De Gouden Leeuw over beschikt.

Wij helpen graag mee een ontwikkelplan op te stellen voor onze medewerkers en begeleiden hen actief.

Bij het maken van de dienstroosters wordt rekening gehouden met de thuissituatie van de medewerkers in geval van mantelzorgers, ouders/verzorgers van jonge kinderen, specifieke religieuze achtergrond (ramadan) etc.

Voor alle fulltime collega’s geldt dat zij wekelijks minimaal 2 aaneengesloten dagen vrij zijn. Inzake de nationale dubbele feestdagen (1e en 2e kerstdag bijvoorbeeld) zijn de medewerkers tenminste 1 van de 2 dagen vrij, zodat zij deze met hun naasten kunnen doorbrengen.

Het spreekt voor zich dat wij structureel einde proeftijdgesprekken initiëren, evenals functionerings- en beoordelingsgesprekken. Daarnaast zijn er periodiek algemene
personeelsvergaderingen. De input van onze medewerkers stellen wij zeer op prijs!

Leerbedrijf
De Gouden Leeuw is een officieel erkend leerbedrijf voor BOL- en BBL- opleidingen. Wij bieden verschillende leerplaatsen om jongeren op te leiden tot bijvoorbeeld kok,
bedieningsmedewerker en horecaondernemer. De aanwezige theoretische en praktische kennis van onze medewerkers dragen wij graag over op leerlingen en stagiairs om ze zo een stevige basis te geven in hun verdere loopbaan.

Gastgerichtheid
Door alle processen te standaardiseren, bieden wij constante kwaliteit van product en dienstverlening. Op die manier hopen wij onze betalende gasten aan te sporen tot een herhalingsbezoek. Zo worden onze gasten binnen twee minuten geholpen en is uw lunch binnen 10 minuten klaar. ‘Kwaliteit’ kan immers gedefinieerd worden als
‘continuïteit’.

Onze uitdaging is te verrassen en de verwachting te overtreffen. Oog voor detail is daarbij van belang en het leveren van maatwerk. Voor de vergaderzalen hebben wij opzettelijk geen standaardarrangementen. Liever luisteren wij naar de specifieke wensen van onze (mogelijke) gasten en adviseren wij op grond van onze deskundige ervaring.


II PLANET

Green Key
De Gouden Leeuw BV is vanaf maart 2016 Green Key-gecertificeerd.

Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), met zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving.

De Green Key staat garant voor de vrijwillige inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. De GREEN KEY is een middel om het duurzame imago van de onderneming naar gasten, overheden en zakenrelaties te communiceren.

Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en MVO. Deze maatregelen zijn deels verplicht, deels optioneel. Green Key Nederland kent drie niveau’s: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen een ondernemer invult, hoe hoger de uiteindelijke uitslag is. De Gouden Leeuw gaat voor goud!
https://www.greenkey.nl

Energiemaatregelen
LED-verlichting In samenwerking met Van Den Pol Electrotechniek is een lichtplan gemaakt om alle verlichting te vervangen te hebben door LED-verlichting. Een groot deel van de verlichting is reeds tijdens de verbouwing vervangen.
• Het hele pand is voorzien bewegingssensoren.

Waterbesparende maatregelen
Spoelstraat De spoelstraat waar alle afwas van De Gouden Leeuw doorheen gaat is voorzien van verschillende zones waarin water hergebruikt wordt.
Kranen De toiletten zijn voorzien van waterbesparende kranen met sensoren.

Vis
Ook het seizoen bepaalt welke vis er geserveerd wordt. Sinds 2011 staat er in het restaurant op de menukaart een dagelijks wisselende visspecialiteit. Zo kan er door de keukenbrigade worden ingespeeld op verantwoorde, verse vis. www.visenseizoen.nl

Streekproducten
De lunch- en dinerkaart van De Gouden Leeuw bedrijven, bevatten de nodige streekproducten. Zo serveren wij Le Petit Dorveal uit de regio en
verschillende ambachtelijke kazen uit Woerden. Tevens lokaal geproduceerd brood en fruit.

Afval
Afval wordt gescheiden en als zodanig ook ingezameld.

Papier
Alle correspondentie inzake reservering geschiedt volledig digitaal. Waar het niet anders kan, wordt er al geprint en wel dubbelzijdig.

Schoonmaakmiddelen
Er wordt naar gestreefd met schoonmaakmiddelen te werken die minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zeepdispensers om onnodig zeepverbruik te voorkomen.

WC-papier en handdoeken
Initial verzorgt milieuvriendelijke linnen handdoekrollen van alle onze toiletunits.


III PROFIT
De directie van De Gouden Leeuw wil op een verantwoorde, bewuste manier ondernemen. Wel moet ons bedrijf winstgevend zijn: onze ca. 70 medewerkers zijn er financieel van afhankelijk. Daarnaast zijn onze toeleveranciers economisch deels van ons afhankelijk: wij vinden het belangrijk om onze crediteuren netjes binnen 14 dagen te betalen. Dat resulteert ook weer in het feit dat men graag zaken met ons doet en ons de beste producten en diensten gunt.

In de praktijk blijkt dat de omschakeling naar maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen soms veel geld kost: de LED-verlichting is een enorme investering die zich pas op lange termijn terug verdient. Daarentegen werden we in andere gevallen soms aangenaam verrast.

Biologisch vlees is een product dat buitenproportioneel veel duurder is dan regulier vlees. Vooralsnog is het niet aan de orde dat dit doorberekend wordt in de verkoopprijzen: men vindt het te duur. Desondanks bestaat altijd de mogelijkheid om een volledig biologisch menu te reserveren voor degenen die de meerprijs wel kunnen en willen dragen.

MVO is ook investeren in de toekomst en dat hoeft niet gelijk te renderen. Het is verfrissend en zinvol om onze onderneming op alle fronten onder de loep te nemen en ons bij alle facetten af te vragen wat er nog beter kan. Onbewust heeft de directie van De Gouden Leeuw B.V. zich de afgelopen jaren al ingezet: zo is de waarde die wij
toekennen aan goed personeelsbeleid niet nieuw.

Tot slot hopen wij met ons beleid nieuwe accounts te werven uit zowel de profit als de non-profit sector, die zich net als wij, sterk maken voor duurzaamheid.

Directie De Gouden Leeuw B.V.